Tehnologia de laborator stomatologic este arta, știința și tehnologia de proiectare și fabricare a dispozitivelor corective pentru și înlocuirea dinților naturali. Un tehnician de laborator stomatologic comunică și colaborează cu stomatologul pentru planificarea, proiectarea și fabricarea protezelor dentare pentru pacienții individuali.
Dentistul este responsabil pentru furnizarea laboratorului stomatologic cu o rețetă care detaliază alegerea tratamentului final și pentru plasarea restaurării sau a dispozitivului corector în gura pacientului. Tehnicianul dentar ajută medicul stomatolog în alegerile materialului și proiectarea carcasei și este responsabil de fabricarea protezelor finale sau a dispozitivelor corective.
Fabricând proteze dentare estetice care funcționează bine și îmbunătățind zâmbetul pacientului, tehnicianul laboratorului dentar influențează nu numai sănătatea fizică și dentară a pacientului, dar îmbunătățește și încrederea și stima de sine.
Două tipuri de specialități stomatologice se bazează foarte mult pe abilitățile unui tehnician de laborator stomatologic:
- Stomatologia reparativă sau protodontica este utilizată atunci când pacientul pierde o parte sau întregul dinte / dinți din cauza cariei, bolii, bolilor sau accidentelor, iar dintele / dinții trebuie înlocuiți pentru a menține o formă, o formă și o funcție normale.
- Ortodontia este oferită atunci când dintele / dinții trebuie mutați sau stabilizați pentru a optimiza funcția, estetica sau pentru a preveni disfuncția dureroasă.
Specialitățile tehnologice de laborator stomatologic includ:
- Advancements in material sciences, technologies and manufacturing systems
- New legislations and regulations
- Health care and education
- Aging populations
- Changing practice models and emerging team-based care systems
- Global economies and market adjustments
Profesia tehnicianului de laborator stomatologic este:
- O artă pentru că fiecare restaurare este unică pentru fiecare pacient. Restaurarea trebuie să imite sau să îmbunătățească frumusețea și funcția dentării naturale a pacientului și să fie în armonie cu restul sistemului.Cea mai mare provocare a tehnicianului este de a crea o restaurare care să pară și să se simtă complet natural în gura pacientului.
- O știință care avansează rapid. Pentru fabricarea protezelor dentare fixe sau amovibile, tehnicienii stomatologi trebuie să aibă cunoștințe și înțelegere puternică a anatomiei dinților, a funcțiilor masticatorii și a materialelor și proceselor utilizate la crearea unor astfel de dispozitive. O varietate de materiale de înaltă tehnologie, cum ar fi zirconiu, ceramică (de exemplu, disilicat de litiu, porțelan feldspatic), materiale plastice (adică PMMA, acrilice, rășini compozite) și aliaje metalice (adică substructuri metalice, implanturi, atașamente, fire) laboratoare.
- Condus de tehnologie astăzi mai mult ca oricând. În ultimul deceniu, tehnologia a preluat stomatologia. De fapt, cele mai mari progrese dentare au venit din domeniul tehnologiei de laborator stomatologic sub forma tehnologiilor de proiectare asistată de calculator / fabricare asistată de computer (CAD / CAM). Astăzi, CAD / CAM este utilizat ca parte integrantă a practicii de zi cu zi a laboratorului. Cu aceste progrese tehnologice și cu cele viitoare, există o cerere foarte mare pentru designeri stomatologi care pot proiecta și ajuta la fabricarea restaurărilor CAD / CAM. Datorită acestor progrese, tehnicienii de laborator stomatologic aspiranți ar trebui să urmeze cursuri în abilități și programare în calculator.